Please turn your device into potrait mode.
DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR
Bersedia Menyumbang Bandaraya Cemerlang Agensi Kementerian Wilayah Persekutuan
Kompaun
myTempahan
(Akan Datang)
Info
Teruskan
myDBKL
Hubungi Kami
KOMPAUN
INFO
X
Seterusnya
Buang Pilihan
Bil
No Notis
No Kenderaan
Lokasi
Butiran Kesalahan
Status
Tarikh Kompaun
Kadar
Pilih untuk dibayar
No Rujukan
Transaksi ID
Nama Pengguna
Lokasi Tempahan
Tarikh Tempahan
Masa
Acara
Gelanggang
Tarikh Bayaran
Masa Bayaran
Jenis Transaksi
Status
Transaksi ID
FPX ID
Jumlah Yang Telah Dibayar
Jumlah (RM)
Ini adalah resit atas talian dan tidak memerlukan tandatangan
Bil
No Notis
No Kenderaan
Lokasi
Butiran Kesalahan
Tarikh Kompaun
Amaun (RM)
Tarikh Guna
Masa
Lokasi
Acara
Court
Amaun (RM)
Bayaran Tempahan
Nama
No KP
Acara
Lokasi Tempahan
Gelanggang
Tarikh Tempahan
Masa
Bayar
(RM)
Tarikh Bayaran
Masa Bayaran
No Resit
Jenis Transaksi
ID Transaksi
Jumlah Yang Telah Dibayar
Bil
Lokasi Tempahan
Gelanggang
Tarikh Tempahan
Masa Tempahan
Amaun (RM)
Ini adalah resit atas talian dan tidak memerlukan tandatangan
Log Keluar
Terima Kasih
kerana mendaftar dengan myDBKL
SEJARAH PENUBUHAN DBKL

Daripada sebuah pekan kecil Kuala Lumpur telah menjadi Ibu Kota Negara dan sebuah bandar yang terbesar di Malaysia. Bandar Raya Kuala Lumpur kini menjadi penting dan menjalankan peranan dalam pelbagai bidang termasuk perniagaan, kewangan, pentadbiran, pendidikan, agama, kebudayaan dan sukan.

Hal ehwal perbandaran Kuala Lumpur ditadbirkan oleh satu perbadanan tunggal (corporation sole), sejak 1 April 1961 iaitu Pesuruhjaya Ibu Kota yang kemudian diubah kepada Datuk Bandar Kuala Lumpur apabila Kuala Lumpur dianugerahkan taraf Bandar Raya pada 1 Februari 1972.

Tan Sri Dato' Lokman Yusof bekas Pesuruhjaya Ibu Kota telah dilantik sebagai Datuk Bandar yang pertama. Beliau meninggal dunia pada 15.5.1972. Tan Sri Yaakob Latiff telah berkhidmat sebagai Datuk Bandar Kuala Lumpur yang kedua selama 10 tahun. Beliau telah digantikan oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur yang ketiga iaitu Tan Sri Dato' Elyas Omar pada 1.2.1981.

Datuk Bandar Kuala Lumpur yang keempat ialah Dato' Dr. Mazlan Ahmad yang telah dilantik pada 17.11.1992. Tan Sri Dato' Kamaruzzaman Shariff, Datuk Bandar Kuala Lumpur kelima, dilantik sebagai Datuk Bandar pada 14.12.1995 hingga 13.12.2001. Beliau diganti oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur yang keenam iaitu Kol. Datuk Hj. Mohmad Shaid b. Mohd Taufek yang dilantik pada 14.12.2001. Kemudian, daripada 14.12.2004 sehinggalah 13.12.2006, jawatan Datuk Bandar yang ketujuh telah disandang oleh Dato' Hj. Ruslin bin Hj. Hasan.

Bermula dari 14.12.2006 hingga 13.12.2008, jawatan Datuk Bandar yang kelapan telah disandang oleh Datuk Seri AB Hakim bin Borhan. Beliau diganti oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur yang kesembilan iaitu Tan Sri Ahmad Fuad bin Ismail yang dilantik pada 14.12.2008. Kini, jawatan Datuk Bandar kesepuluh pula disandang oleh Datuk Seri Hj. Ahmad Phesal bin Hj. Talib yang memulakan tugasannya pada 18.7.2012.


VISI DBKL
DBKL akan menjadi Pihak Berkuasa Tempatan terunggul bagi merealisasikan Kuala Lumpur sebagai bandar raya bertaraf dunia menjelang tahun 2020.

MISI DBKL
Untuk mencapai kemajuan, kemakmuran dan kesejahteraan Ibu Kota Kuala Lumpur menerusi program pembangunan fizikal, sosio-ekonomi, kawalan perancangan dan perkhidmatan perbandaran secara terancang dan terselaras berteraskan tadbir urus yang cemerlang.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Menara DBKL 1, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur, MALAYSIA